Начин на приготвяне
Дивият ориз и просото се варят поотделно. Задушава се лукът до омекване и се добавят просото, оризът, лимоновият сок и доматеното пюре, което да е разбито с малко вода.
Овкусява се със солта, черният пипер и нарязаният на ситно копър. Листата от салата се попарват за 3-4 сек. във вряща вода, за да омекнат и във всеки лист сместа се оформя на вкусни сармички.
Застила се тенджера от йенско стъкло с листа от салата и върху тях се редят сармите с ориз, като всеки ред се ръси с настърганите моркови.
Залива се с вода и малко зехтин, колкото да покрият сармите с маруля, и съдът се похлупва. Пекат се на умерено, предварително загрята фурна около 15-20 мин.
Сарми с див ориз и просо - за любителите на здравословната кухня.