Ezine.bg»Рецепти»Десерти»Сладкиши»Плодов сладкиш»Карамелизиран бананов сладкиш

Карамелизиран бананов сладкиш

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Новак
8822k17k
Карамелизиран бананов сладкиш
Снимка: Yordanka Kovacheva
2 / 4
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
18 мин.
Готвене
45 мин.
Общо
63 мин.
Порции
10
"Видяхме рецептата и от този момент не спираме да мислим за този бананов сладкиш. Време е да го приготвим"

Необходими продукти

  • яйца - 2 бр. (L размер)
  • брашно - 120 грама
  • банани - 3 броя
  • бисквити - около 100 грама твърди
  • захар - 100 - 120 грама (за карамел)
  • бита сметана - 200 грама (подсладена)
  • филирани бадеми - 1 шепа
  • бакпулвер - 1 ч.л.
  • прясно мляко - 140 мл
  • лимони - 1/2 малък
  • ванилия - 1 прахче (0.2 г)
  • захар - 85 грама
  • портокалова кора - 1 с.л. (настъргана)
  • сол - 1 щ.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Пригответе кръгла тава с диаметър 20 см. Сипете в нея захарта и я карамелизирайте.

Върху карамеления слой сложете двата банана, които сте нарязали на кръгчета, а върху тях изстискайте лимоновия сок.

Разбийте захарта с яйцата и щипка сол. Сипете към тях ванилията, млякото, кората от портокал и брашното, което сте пресяли с лъжичка бакпулвер.

Получава се гладка смес, която е по-рядка от стандартната кексова смес. Сипете я върху бананите в тавата. Върху нея сложете ред твърди, но тънки бисквити.

Загрейте фурната на 180 градуса. Печете сладкиша на долната решетка 40-45 минути.

Изключете фурната, но оставете сладкиша вътре на отворена врата за няколко минути. След това обърнете върху поднос.

Ръбовете на сладкиша полепете с филираните бадеми и украсете с резени от третия банан. Гарнирайте с бита сметана.

Карамелизираният бананов сладкиш е готов.

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: