Ezine.bg»Рецепти»Основни ястия»Яхния»Яхния от целина с маслини

Яхния от целина с маслини

IvankaIvanka
Новак
8452
Яхния от целина с маслини1 / 2
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
15 мин.
Готвене
30 мин.
Общо
45 мин.
Порции
8

Необходими продукти

  • целина - 10 - 15 глави
  • лук - 2 - 3 гл.
  • олио - 1/2 ч.ч. (зехтин)
  • брашно - 1 с.л.
  • червен пипер - 1 ч.л.
  • домати - 2 - 3 бр. (или доматено пюре - 1 с.л.)
  • маслини - 18 - 20 бр.
  • магданоз - за поръсване
  • сол - на вкус
  • лимонов сок - на вкус
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Измиваме и нарязваме лука на ситно.

Изсипваме го в затоплената мазнина и го задушаваме до омекване, заедно с червеният пипер, настърганите на едро ренде домати и нарязаната на филийки целина. Прибавяме брашното (препечено до карамелен цвят) и разбъркваме.

Заливаме зеленчуците с предварително затоплена вода, докато ги покрием с нея. Оставяме ястието от зеленчуци да къкри на тих огън до омекване и на целината.

Попарваме маслините в гореща вода и ги прибавяме в тенджерата върху омекналата вече целина. Оставяме да клокне за няколко минути и отстраняваме от огъня.

Поднасяме яхнията, поръсена със ситно нарязан магданоз и с разреден разтвор на лимонов сок.

Яхния от целина с маслини сервираме с царевичен хляб.

Рейтинг

4.3
52
40
31
20
10
Дай твоята оценка: