Начин на приготвяне
Натрошете сиренето в дълбока купа, прибавете яйцата и разбъркайте добре. Налейте топлата вода и сипете лъжичката бакпулвер, разбъркайте.
Маслото разтопете. С около 1/3 от него намажете тава с размери 30х20 см.
Отделете 2 кори за баница, които ще ви трябват за завършека.
Разстелете 4 кори по дъното и стените на тавата. От всичките страни на съда трябва да виси част от корите.
Останалите кори - една по една, намачкайте леко и потопете в яйчената смес. След това с вилица ги извадете и равномерно разстелете в тавата.
Покрийте с двете отделени кори и прегънете навътре висящите кори. Полейте с останалото разтопено масло.
Разрежете баницата на 4 еднкави части по вертикала.
Разбийте яйцето и го смесете с прясното мляко. Залейте баницата и оставете да попие.
Междувременно загрейте фурната на 200 градуса. Печете баницата до апетитен загар. Извадете и я покрийте с кърпа за 10-тина минути, за да омекне.
Традиционната сръбска баница Гибаница е готова.