Ezine.bg»Рецепти»Баница»Традиционна сръбска баница Гибаница

Традиционна сръбска баница Гибаница

Мария СимоваМария Симова
Копирайтър
3051k4k2
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
40 мин.
Общо
70 мин.
Порции
12
"Всеки ден бихме закусвали тази сръбска баница"

Необходими продукти

  • масло - 100 грама
  • кори за баница - 500 грама
  • яйца - 3 броя
  • сирене - 400 грама
  • бакпулвер - 1 ч.л.
  • топла вода - 200 мл
  • заливка
  • прясно мляко - 50 мл
  • яйца - 1 брой
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Натрошете сиренето в дълбока купа, прибавете яйцата и разбъркайте добре. Налейте топлата вода и сипете лъжичката бакпулвер, разбъркайте.

Маслото разтопете. С около 1/3 от него намажете тава с размери 30х20 см.

Отделете 2 кори за баница, които ще ви трябват за завършека.

Разстелете 4 кори по дъното и стените на тавата. От всичките страни на съда трябва да виси част от корите.

Останалите кори - една по една, намачкайте леко и потопете в яйчената смес. След това с вилица ги извадете и равномерно разстелете в тавата.

Покрийте с двете отделени кори и прегънете навътре висящите кори. Полейте с останалото разтопено масло.

Разрежете баницата на 4 еднкави части по вертикала.

Разбийте яйцето и го смесете с прясното мляко. Залейте баницата и оставете да попие.

Междувременно загрейте фурната на 200 градуса. Печете баницата до апетитен загар. Извадете и я покрийте с кърпа за 10-тина минути, за да омекне.

Традиционната сръбска баница Гибаница е готова.

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: