Начин на приготвяне
Сварете граха, отцедете го и оставете да изстива.
За тази вкусна разядка може да ползвате и пресен грах, но не и от консерва, тъй като цвета му е изгубил яркия зелен оттенък, а и на вкус е различен.
Нарежете праза и чесъна и ги запържете с малко сол в олиото до омекване. По желание може да си добавите и повече чесън, след като претърпи термична обработка той не люти, не е силен, но само добавя още по-хубав вкус на разядката.
Отцедете ги от мазнината и сипете при граха за рецептата.
Сложете в блендер сметаната, фино настърган пармезан, наситнен магданоз и граха с праза и чесъна.
Смелете на средни обороти, за да се получи груба текстура, а не гладка като пюре.
Поднесете вкусната разядка от грах и сметана с препечени филийки, пърленка на тиган или домашни брускетки.
Добър апетит!