Ezine.bg»Рецепти»Хляб и питки»Пълнозърнест хляб»Турски пълнозърнест плосък хляб

Турски пълнозърнест плосък хляб

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Новак
8822k17k
Турски пълнозърнест плосък хляб
Снимка: Yordanka Kovacheva
2 / 4
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
20 мин.
Готвене
30 мин.
Общо
50 мин.
Порции
4
"С какво ястие ще си хапнете това хлебче?"

Необходими продукти

  • вода - 350 мл
  • мед - 1 ч.л.
  • маково семе - 3 с.л.
  • бяло брашно - 150 г
  • пълнозърнесто брашно - 350 г + допълнително
  • яйца - 1 бр.
  • мая - 15 г прясна
  • сол - 1 и 1/2 ч.л.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Стоплете водата до 37 градуса и разтворете в нея маята и меда. Разбъркайте. Смесете двата вида брашна със солта и направете кладенче. Сипете маята вътре. Замесете тесто и го разделете на две еднакви части.

Оформете топки и поставете в тави, набрашнени. Оставете 45 мин. да втасат на топло.

Разстелете с ръце всяка топка в кръгла форма 22 см. Направете линии върху плоския хляб да се получат ромбове или квадрати.

Завийте пълнозърнестия хляб с кърпа и оставете за час да втасат отново.

Намажете с разбито яйце, смесено с две лъжици вода. Поръсете с маково семе.

Печете готовите хлябове за 15 мин. на 230 градуса.

Турският пълнозърнест плосък хляб е готов!

Рейтинг

4.5
51
41
30
20
10
Дай твоята оценка: