Начин на приготвяне
Патладжаните се нарязват на кръгчета и слагат в подсолена вода за около половин час, за да се премахне горчивината им. Подсушават се и се изпържват в сгорещена мазнина до златисто.
Изпържените кръгчета патладжан се поставят върху кухненска хартия, за да може тя да попие излишната мазнина.
За приготвянето на доматения сос е необходимо в касерола или дълбок тиган да се задушат до омекване, нарязани на ситно лук и чесън. След това към тях се прибавят нарязаните на дребно или пасирани домати.
Сосът се овкусява със сол, захар и черен пипер, след което се оставя да се готви, докато се сгъсти. Накрая се добавят нарязани листа пресен босилек.
На дъното на тавичка се слага малко сос. Нареждат се половината от изпържените патладжани, отгоре им се поставя по шайба моцарела и поръсва с настърган пармезан.
Следва ред от останалия патладжан, моцарела и пармезан, а накрая се завършва с доматен сос.
Запеканката се слага да се пече във фурна на 200 градуса за около 20 минути.
Меландзане е подходящо както за основно ястие, така и за предястие.