Меландзане

Албена АсеноваАлбена Асенова
Гуру
6673k2k1k3
Меландзане
Снимка: Албена Асенова
1 / 4
16/09/2021
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
45 мин.
Готвене
20 мин.
Общо
65 мин.
Порции
3
"Меландзане е подходящо както за основно ястие, така и за предястие. Добър апетит!"

Необходими Продукти

  • патладжани - 2 бр.
  • олио - за пържене
  • За доматения сос
  • лук - 1 глава малка
  • чесън - 2 скилидки
  • зехтин - 3 с.л.
  • домати - 500 г
  • захар - 1 к.л.
  • сол
  • черен пипер - 3 щипки
  • пресен босилек
  • моцарела - 200 г
  • пармезан - 50 г настърган
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Патладжаните се нарязват на кръгчета и слагат в подсолена вода за около половин час, за да се премахне горчивината им. Подсушават се и се изпържват в сгорещена мазнина до златисто.

Изпържените кръгчета патладжан се поставят върху кухненска хартия, за да може тя да попие излишната мазнина.

За приготвянето на доматения сос е необходимо в касерола или дълбок тиган да се задушат до омекване, нарязани на ситно лук и чесън. След това към тях се прибавят нарязаните на дребно или пасирани домати.

Сосът се овкусява със сол, захар и черен пипер, след което се оставя да се готви, докато се сгъсти. Накрая се добавят нарязани листа пресен босилек.

На дъното на тавичка се слага малко сос. Нареждат се половината от изпържените патладжани, отгоре им се поставя по шайба моцарела и поръсва с настърган пармезан.

Следва ред от останалия патладжан, моцарела и пармезан, а накрая се завършва с доматен сос.

Запеканката се слага да се пече във фурна на 200 градуса за около 20 минути.

Меландзане е подходящо както за основно ястие, така и за предястие.

Рейтинг

5
52
40
30
20
10
Дай твоята оценка: