Ezine.bg»Рецепти»Хляб и питки»Хлебчета»Пълнозърнести царевични хлебчета

Пълнозърнести царевични хлебчета

Росица ПетроваРосица Петрова
Експерт
3732k5k1
Пълнозърнести царевични хлебчета4 / 4
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
15 мин.
Готвене
30 мин.
Общо
45 мин.
Порции
8
"Всяко ястие е много по-вкусно, когато е поднесено с вкусни пълнозърнести хлебчета"

Необходими продукти

  • пълнозърнесто брашно - 1 1/2 ч.ч.
  • царевично брашно - 1 ч.ч.
  • заквасена сметана - 150 г
  • кисело мляко - 3 с.л. пълни
  • сол - 1 ч.л.
  • захар - 1 к.л.
  • олио - 3 с.л.
  • яйца - 2 бр.
  • сода - 1 ч.л.
  • бакпулвер - 1 ч.л.
  • за намазване
  • жълтък - 1 бр.
  • вода - 1 с.л.
  • маково семе - за поръсване
* мерки и количества

Начин на приготвяне

В купа сложете киселото мляко и прибавете към него содата. Разбъркайте и оставете за кратко, докато шупне.

Прибавете заквасената сметана, едно яйце и един белтък. Жълтъка заделете за намазване на домашните хлебчета. Разбъркайте.

Добавете солта, олиото и захарта.

Пресейте двата вида брашна и бакпулвера и ги прибавете на части към сместа. Разбъркайте до хомогенност.

Получава се гъсто лепкаво тесто.

Покрийте тава с хартия за печене. С лъжица гребвайте от тестото и оформете хлебчетата. Може да изпечете във форми за мъфини, а дори и като една по-голяма питка.

Смесете заделения жълтък с малко вода и със силиконова четка намажете питките.

Загрейте фурната на 180 °C и печете пълнозърнестите царевични хлебчета за около 30 минути.

Рейтинг

4.5
51
41
30
20
10
Дай твоята оценка: