Начин на приготвяне
Добре почистените пилешки дробчета се заливат с 500 мл студена вода. Добавя се стритото на прах кубче пилешки бульон и нарязаният на шайби лук. Продуктите се кипват и се варят на умерен огън около 15 минути.
Оставяме дробчетата за кратко да се охладят, след което ги пасираме в продължение на 5-6 минути. Постепенно добавяме маслото и брендито, разбиваме и претриваме пастета от дробчета през фино сито. Добавяме сол на вкус и оставяме пилешкия пастет да се охлади, докато стегне.
Смокините се заливат с виното и захарта, след което се кипват за 1-2 минути. Свалят се от котлона и се оставят около 15 минути във виното.
Домашният пастет се поднася добре охладен, намазан върху филии препечен хляб, украсен с резени смокини и поръсен с натрошени орехови ядки.
Пастет от пилешки дробчета със смокини - класика за истински ценители!