Ezine.bg»Рецепти»Хляб и питки»Хлебчета»Хлебче с брашно от лимец

Хлебче с брашно от лимец

IlariaIlaria
Новак
59762531
Хлебче с брашно от лимец2 / 2
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
25 мин.
Готвене
35 мин.
Общо
60 мин.
Порции
4

Необходими продукти

  • брашно - 500 г от лимец + още за омесване
  • мая - 20 г прясна
  • захар - 1 ч.л.
  • сол - 1 щипка
  • вода - 300 мл топла
  • зехтин - 30 мл
  • чесън - 3 скилидки
  • домати - 50 г сушени
  • розмарин - 2 - 3 стръка пресен
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Смесете маята и захарта с малко топла вода и ги разбъркайте до пълното им разтваряне. Оставете закваската на топло, за да шупна. След 15-20 минути на повърхността на закваската ще забележите балончета, което значи, че е готова за употреба.

Смесете брашното със солта. Добавете ситно нарязания розмарин, пресования чесън и зехтина. Объркайте продуктите с дървена лъжица, направете кладенче и добавете закваската. Замесете лепкаво тесто, като добавяте по малко от водата.

Тестото за хляб се прехвърля върху предварително набрашнена повърхност и се меси, до получаването на гладка маса, който не лепне. Прехвърля се в предварително намазнен съд, покрива се с кърпа и се оставя на топло около 40 минути до удвояване на обема.

Тестото се премесва за 1-2 минути и се оставя да втаса повторно. Когато отново втаса, е време да се добавят ситно нарязаните сушени домати. Меси се в продължение на 2-3 минути, след което тестото се разделя на 8 равни части.

От всяка част се оформя топка и се поставя в предварително намазнена тава. Върху всяка тестена топка се прави кръстовиден разрез. Хлебчетата с лимец се оставят 30 минути на топло, за да втасат, след което се пекат около 30 минути в предварително загрята на 200 градуса фурна.

Хлебче с брашно от лимец - главен герой на всяка трапеза, което да поднесете с вкусна селска супа или здравословен обяд например.

Рейтинг

4.3
51
42
30
20
10
Дай твоята оценка: