Начин на приготвяне
Смесете маята и захарта с малко топла вода и ги разбъркайте до пълното им разтваряне. Оставете закваската на топло, за да шупна. След 15-20 минути на повърхността на закваската ще забележите балончета, което значи, че е готова за употреба.
Смесете брашното със солта. Добавете ситно нарязания розмарин, пресования чесън и зехтина. Объркайте продуктите с дървена лъжица, направете кладенче и добавете закваската. Замесете лепкаво тесто, като добавяте по малко от водата.
Тестото за хляб се прехвърля върху предварително набрашнена повърхност и се меси, до получаването на гладка маса, който не лепне. Прехвърля се в предварително намазнен съд, покрива се с кърпа и се оставя на топло около 40 минути до удвояване на обема.
Тестото се премесва за 1-2 минути и се оставя да втаса повторно. Когато отново втаса, е време да се добавят ситно нарязаните сушени домати. Меси се в продължение на 2-3 минути, след което тестото се разделя на 8 равни части.
От всяка част се оформя топка и се поставя в предварително намазнена тава. Върху всяка тестена топка се прави кръстовиден разрез. Хлебчетата с лимец се оставят 30 минути на топло, за да втасат, след което се пекат около 30 минути в предварително загрята на 200 градуса фурна.
Хлебче с брашно от лимец - главен герой на всяка трапеза, което да поднесете с вкусна селска супа или здравословен обяд например.