Начин на приготвяне
Яйцата предварително се оставят на стайна температура поне два-три часа преди варенето, за да се темперират и да не се пукат.
Измиват се хубаво и половината се прехвърлят в тенджера с постлана на дъното мека кърпа. Заливат се със студена вода около два пръста над тях. Добавят се една супена лъжица сол към водата.
Котлона се загрява на умерена температура. След като водата заври се засичат 4-5 минути и котлонът се изключва. Водата се излива и яйцата се изваждат, за да поизстинат.
Така сварените яйца са с нежен пухкав жълтък, но се съхраняват в хладилник. Ако ще ги съхранявате извън хладилника, по-добре ги варете от 7 до 10 минути след завирането.
По същия начин се сваряват и останалите яйца и се изваждат, за да се охладят.
Боята за яйца се разделя на тубички по пунктираната линия и се поставя в чаша с гореща вода, докато се втечни. Връхчетата на боята се отрязват и се капват по няколко капки от нея в ръкавицата.
Дръжте боята в горещата вода с връхчетата нагоре през цялото време, за да е течна. Пригответе си повече ръкавици, за да имате за всеки цвят и лесно да ги сменяте. Другият вариант да миете ръкавицата за всеки нов цвят.
Яйцето се обръща в ръка до получаването на равномерен цвят и се оставя настрани, за да изсъхне (най добре в кората от яйцата).
Така се процедира и с останалите великденски яйца. Ако желаете да смесите цветовете, капнете капки от различните бои върху ръкавицата.
След като великденските яйца с перлена боя изсъхнат, се намазват с помощта на тампонче или памуче с олио.
Бъдете здрави!
Коментари
Моите не станаха много хубави, може би заради боичките