Ezine.bg»Рецепти»Баница»Вита баница»Вита баница с мая

Вита баница с мая

Rosi TrifonovaRosi Trifonova
Администратор
1k7k32
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
35 мин.
Готвене
30 мин.
Общо
65 мин.
"Вита баница с точени кори и мая - висш пилотаж в кухнята и великолепен вкус!"

Необходими продукти

  • брашно - 1 кг
  • яйца - 4 бр.
  • мая - 30 гр.
  • прясно мляко - 1 ч.ч.
  • олио - 110 мл.
  • сол - 1 с.л.
  • сирене - 300 гр.
  • маргарин - 1 опаковка
  • олио - 100 мл.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

В дълбок съд се поставя затопленото мляко, яйцата , като се отделя един жълтък за намазване отгоре, олиото, солта, маята. Разбърква се добре и с брашното се замесва меко тесто.

Разделя се на 6 топки, които се оставят леко да втасат – за около 15 минути.

Всяка топка се разточва на кръг с диаметър 30 – 40 см. Намазват се с маргарин и се слепват по 3. Отново се разточват на големи тънки листа, намазват се с останалото масло и се поръсват с олио и натрошено сирене.

Навиват се на руло, усукват се и първото руло се навива на охлюв, поставя се в средата на намазана с мазнина тава, второто руло се навива около охлюва.

Оставя се да втаса. Отгоре се поръсва с олио краве масло, намазва се с жълтъка.

Пече се в умерена фурна.

След като се опече се поръсва с малко вода и покрива с кърпа.

Рейтинг

4.7
513
43
31
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Ваня Георгиева
Ваня Георгиева
Пробвайте тази рецепта уникална е. Често я правя на близките си.
29.02.2016 22:57
2
Вики
Вики
Същата рецепта имам в тефтера с рецепти от майка ми, под заглавие "Мързелив баница", като плънката може да е сирене или орехи с малко канела, а после и в двата варианта се сиропира. Майка я правеше без плънка, на вкус е като саварини, а с орехи е като мелчетата. Опитайте рецептат и със сироп, няма да съжалявате!
30.12.2012 23:10
1
1
emiliya
emiliya
Много хубаво стана. Благодаря ви.
05.05.2011 13:39
1
1