Начин на приготвяне
Родината на крем Каталана е Испания и по-точно област Каталуния. Прилича на класическия крем Брюле по вид, но всъщност е доста по-различен. За да го приготвите, следвайте стъпките по-долу.
В тенджера сипете млякото и го затоплете заедно с корите от цитруси и пръчката канела. Щом е готово, дръпнете от котлона, прецедете.
В купа сложете жълтъците, разбийте ги заедно със захарта, ваниловата захар и нишестето. Част от тази смес сипете при прясното мляко и върнете на котлона. Щом температурата му стане 90 градуса, сипете и останалите жълтъци.
Варете яйчения крем 13 минути и разбърквайте. Трябва да се сгъсти.
Изсипете класическия крем Каталана в купички или формички. Оставете 20 мин. настрана да се охладят и приберете в хладилника за поне четири часа.
След това поръсете десертния крем с останалите 100 г захар и с помощта на горелка карамелизирайте. Така ще се образува коричка.
Насладете се!