Ezine.bg»Рецепти»Десерти»Кремове»Яйчен крем»Класически крем Каталана

Класически крем Каталана

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Новак
8822k17k
Класически крем Каталана
Снимка: Yordanka Kovacheva
2 / 3
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
20 мин.
Готвене
15 мин.
Общо
35 мин.
Порции
12
"Предлагаме ви един лесен вариант за леко десертно кремче, в което ще се влюбите"

Необходими продукти

  • царевично нишесте - 40 г
  • ванилова захар - 1 ч.л.
  • прясно мляко - 1 л
  • жълтъци - 10 бр.
  • лимони - 1/2 кората
  • портокали - 1/4 кората
  • канела - 1 пръчка
  • захар - 200 г + 100 г за карамелизиране
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Родината на крем Каталана е Испания и по-точно област Каталуния. Прилича на класическия крем Брюле по вид, но всъщност е доста по-различен. За да го приготвите, следвайте стъпките по-долу.

В тенджера сипете млякото и го затоплете заедно с корите от цитруси и пръчката канела. Щом е готово, дръпнете от котлона, прецедете.

В купа сложете жълтъците, разбийте ги заедно със захарта, ваниловата захар и нишестето. Част от тази смес сипете при прясното мляко и върнете на котлона. Щом температурата му стане 90 градуса, сипете и останалите жълтъци.

Варете яйчения крем 13 минути и разбърквайте. Трябва да се сгъсти.

Изсипете класическия крем Каталана в купички или формички. Оставете 20 мин. настрана да се охладят и приберете в хладилника за поне четири часа.

След това поръсете десертния крем с останалите 100 г захар и с помощта на горелка карамелизирайте. Така ще се образува коричка.

Насладете се!

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: