Начин на приготвяне
Измийте ориза и го накиснете във вода, за да се увеличат леко зрънцата. Наситнете морковите, а зеленчуковия бульон разтворете в гореща вода.
Хека нарежете на шайбички, зеления лук наситнете.
Посолете нарязаната риба, овкусете със сол и полейте с лимоновия сок.
Загрейте маслото с олиото в тиган и задушете лука. Добавете морковите и след кратко задушаване сипете отцедения ориз.
Овкусете с пипер и сол. Налейте бульона и оставете течността да кипне. Сложете капак и задушете в продължение на 10 минути.
Намаслете тава и прехвърлете ориза вътре. Внимателно направете гнезда в него и вътре сложете рибата. Поръсете с наситнен копър.
Включете фурната на 180 градуса. Печете рибата до готовност - около 10-15 минути.
Поднесете рибата още топла, като гарнирате с резени лимон.
Хекът с ориз на фурна е готов.