Ezine.bg»Рецепти»Солени печива»Тутманик»Тутманик за нула време

Тутманик за нула време

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Новак
8822k17k
Тутманик за нула време
Снимка: Yordanka Kovacheva
1 / 2
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
15 мин.
Готвене
40 мин.
Общо
55 мин.
Порции
8
"И това ако не е най-бързият тутманик, който някога сте приготвяли..."

Необходими продукти

  • брашно - около 550 г
  • краве масло - 30 г
  • свинска мас - 50 г
  • яйца - 2 бр. големи
  • мая - 18 г жива
  • кисело мляко - 125 г
  • захар - 1 ч.л.
  • прясно мляко - 280 мл
  • сол - 2 ч.л.
  • заквасена сметана - 3 с.л.
  • сирене - 200 г или повече
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Стоплете леко прясното мляко. В него сипете захарта, 3 с.л. брашно и маята. Покрийте съда и оставете сместа да се активира.

В голяма купа пресейте останалото брашно и солта. Направете кладенче в средата и изсипете предварително разтопените свинска мас и масло, добавете яйцата (отделяйки 1 жълтък), сметаната, маята и киселото мляко.

Разбъркайте, ще се получи лепкаво тесто за тутманик. Ако не е достатъчно меко, сипете още брашно. Сложете и сиренето. Объркайте с шпатула.

Изсипете сместа на пухкавия тутманик в тава с хартия за печене /26 см/. Разпределете равномерно и оставете за 60 мин. да втаса.

Когато бухне, го намажете със смес от малко олио, мляко и отделения жълтък. Останала смес излейте отгоре.

Печете разкошната баница за 20 мин. в умерена 180-градусова фурна без да отваряте вратата, след това увеличете градусите на 190 и допече до златисто.

След тожа може да поднесете топлия тутманик за нула време.

Рейтинг

4
50
41
30
20
10
Дай твоята оценка: