Начин на приготвяне
След като опитате тази рецепта за турски локум, няма да искате да купувате локум от магазина.
Ще ви стане рецепта номер едно, идеална почерпка за всякакви гости.
Рецептата е много стара, от дълги години се приготвя във всякакви видове и форми във сеседната ни държава Турция, а моята рецепта е от тамошна приятелка.
В една незалепваща голяма тенджера или дълбок тиган (да е лесно бъркането) прибавяме вода и захар.
Слагаме на котлона водата и захарта да се сготви на сироп, да се свари добре, докато цветът си промени до жълтеникаво оранжево и да се сгъсти консистенцията - за около 20 минути на среден огън се получава исканата гъстото.
В малка купа разтваряме натуралното нишесте с много малко вода и изсипваме в сиропа.
Бъркаме постоянно без прекъсване много добре и внимаваме да не залепне. На бавен огън бъркаме с голяма лъжица - става по-лесно, дърпайки отстрани към вътрешността с лъжицата.
След около половин час, бъркайки на котлона, цветът се променя, става по-прозрачен и тогава разбираме, че е готов локум, точно тогава изсипваме сладкарската боя, оставяме накрая. Не искаме да се сготви с боя турският десерт, че не е много здравословно по тоя начин.
Идва ред на оформянето на локума. В правоъгълна тава постеляме хартия за печене и изсипваме сместа във тавата, разстиламе много хубаво, натискаме да не остане въздух вътре и да няма празни места.
Слагаме в хладилник локума за 1 денонощие.
На следващия ден изсипваме кокосови стърготини върху една тава.
Режем розовия локум на малки правоъгълни парченца може и с някакви форми да направите това, овалваме в кокос всяко едно парче и нареждаме в поднос и сервираме турския локум с кокосови стърготини.
Приятен апетит!