Начин на приготвяне
Палачинки с банан и оризово брашно - една страхотна идея за здравословна закуска.
1. Оризът и овесените ядки се смилат в подходящ уред (блендер, мелачка за кафе/брашно.)
Смесват се щипка сол.
2. Бананите се намачкват на пюре и към тях се добавят разбитите с меда яйца. Сипват се при безглутеново брашно и се разбърква на кашичка.
3. Налива се половината от млякото, разбърква се и сместа се оставя за 30 минути. Така ще се сгъсти, защото частиците на оризът и овесените ядки имат способността да абсорбират повече течност. Колко точно мляко ще е необходимо още, зависи от сорта на ориза, с който е направено брашното, защото всеки има различни свойства за поемане на течности. Вие преценете колко още мляко да добавите, за да се получи по-рядка от кексова смес, но и малко по-гъста от смес за класически палачинки.
4. Когато сместа е престояла, чак тогава се добавя бакпулвера и се разбърква. Знам, че по принцип този вид набухвател се слага в сухите съставки, но в случая не правим това, защото при смесването и престояването на сместа не искаме действието на бакпулвера да се редуцира.
5. Палачинките се пекат около минута от всяка страна на умерен огън в намазнен с олио тиган с незалепващо покритие. Разстилат се с помощта на обратната страна на малък черпак или лъжица, без да се притиска.
6. Банановите палачинки с оризово брашно се хапват топли, гарнирани с плодове, сладко или мед. Опитайте ги задължително - една от най-вкусните безглутенови рецепти!
Добър апетит!