Ezine.bg»Рецепти»Ястия с месо»Кайма»Кюфтета»Топчета от кайма в бял сос

Топчета от кайма в бял сос

Топчета от кайма в бял сос
Снимка: Марияна Петрова Иванова
1 / 4
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
10 мин.
Готвене
60 мин.
Общо
70 мин.
Порции
4

Необходими продукти

  • за топчетата
  • кайма - 500 г смес
  • ориз - 100 г
  • лук - 1/2 глава
  • яйца - 1 бр.
  • сол
  • черен пипер
  • магданоз
  • чубрица
  • за соса
  • лук - 1 бр.
  • моркови - 1 бр.
  • краве масло - 20 г
  • сол
  • черен пипер
  • за застройката
  • кисело мляко - 200 г
  • яйца - 1 бр.
  • брашно - 60 г
  • запръжка
  • моркови - 1/2 бр.
  • краве масло
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Първо направете топчетата, като сложите каймата в купа. Добавите лука и магданоза, нарязан на дребно, ориза, яйцето, солта и черния пипер. Омесете каймата хубаво. Направете малки кюфтенца, оваляйте в брашно и заделете.

В тенджера сложете 2 с.л. мазнина и запържете лука и моркова, които предварително сте нарязали на дребно. Налейте вода и сварете за около 15 минути. Пуснете топчетата едно по едно и едно до друго. Разбъркайте и оставете да заври наново. Сложете сол и черен пипер. Намалете котлона и варете около половин час.

В купа разбъркайте с тел застройката от кисело мляко, яйцето и брашното. Добавете я в тенджерата. Оставете на котлона около 5-10 минути и изключете.

В тиган разтопете кравето масло. Обелете и настържете моркова. Сложете го в тигана и запържете, докато пусне цвета си. Сложете го в тенджерата, разбъркайте и сервирайте веднага вкусните кюфтета в сос.

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: