Начин на приготвяне
1. Накълцайте лука и чесъна и ги задушете в зехтина за 8-10 минути. Добавете доматите - обелени и смлени или готово доматено пюре, виното и водата. Подправете със сол, риган и черен пипер и варете соса 20-25 минути. Ако бързо се сгъсти налейте още водичка, но внимавайте да не стане много рядък.
2. Сотирайте за кратко почистените и нарязани печурки в малко зехтин на силен огън.
3. Заемете се със соса бешамел, който ще приготвим постен и ще опитаме да е изглежда възможно най- автентичен, въпреки липсата на масло.
Загрейте олиото и запържете в него брашното за кратко. Налейте топло бадемово мляко и разбийте с телена бъркалка, за да няма бучки. Бъркайте и варете соса 10 минути до сгъстяване (на умерен огън) и го овкусете с индийско орехче, сол и бял пипер.
4. Хидратирайте готовите кори за лазаня във вряла вода за 3 минути. Това е обикновената процедура, но вие все пак се съобразете с инструкциите на пакета на вашите кори за лазаня. Добре е да ги сложите във водата малко преди да ви е готов бешамелът, за да не престоява после и хваща коричка.
5. Намазнете с олио подходяща тавичка и сипете на дъното малко от бешамела. Редете ред кори, доматен сос, гъби и по желание веган рикота, пак кори, малко бешамел и гъби и пак кори и доматен сос. Накрая завършете с кори и бешамел на по- дебел пласт.
6. Запечете вашата вегетарианска лазаня в предварително загрята на 180 градуса фурна за 20 минути.
След като е готова, завийте с фолио и кърпа и оставете да се задуши за 10 минути, преди да нарежете.
Добър апетит с Постна лазаня с гъби - доказателството, че постните рецепти могат да са и много вкусни.