Начин на приготвяне
Маята се разтваря във водата със захарта.
Яйцето се разбива и към него се прибавя киселото мляко маслото и солта. Разбърква се да стане хомогенна смес и се добавяме към маята.
Брашното се пресява в купа. Прави се кладенче и се замесва меко тесто за понички. Покрива се със стреч фолио и се оставя да втаса.
Като удвои обема си, се разточва на кора 1 см. С чаша се изрязват кръгове.
Подреждат се върху кърпа и се покриват със друга. Втасват 20 мин.
Олиото се загрява и поничките, след като са втасали, се пържат от двете страни до златисто. Изваждат се върху домакинска хартия. Остават се да изстинат.
През това време си приготвяме крема за понички.
Жълтъците се разбиват със захарта. Във прясното мляко се разтваря брашното. Прибавя се ванилията и разбитите жълтъци. Разбърква се хубаво и сместа се вари при непрекъснато бъркане, докато се сгъсти.
Отдръпва се от огъня и се прибавя кравето масло. Остава се да изстине.
За да не направи кора, се разбърква, докато изстине. С помощта на щприц се напълват готовите сладки понички с домашен крем.