Солени фунийки с кайма

Илияна ДимоваИлияна Димова
Новак
26834k85
Солени фунийки с кайма
Снимка: Илияна Димова
1 / 3
08/02/2021
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
20 мин.
Готвене
55 мин.
Общо
75 мин.
Порции
3
"Солени фунийки с кайма, които са супер за предястие, че и за основно"

Необходими Продукти

  • кайма - 500 грама
  • картофи - 1 килограм или повече по вкус
  • хляб - 2 филийки сух за каймата
  • яйца - 2 за намазване
  • галета - 3 с.л.
  • лук - 1 - 2 с.л. настърган
  • магданоз - сух
  • кимион
  • черен пипер
  • сминдух
  • чубрица
  • галета - за поръсване
  • царевично брашно - за овалване
  • олио - за печене
  • куркума - за пюрето
  • сол - за пюрето
  • магданоз - за украса
  • маслини - за сервиране или салата
  • масло - 20 - 30 грама за пюрето
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Обелете картофите и ги сварете. Каймата омесете заедно с напоени и отцедени от водата филийки хляб, галета и подправките - сминдух, кимион, черен пипер, сух магданоз и чубрица. Добавете и настъргания лук. Намачкайте 2 от сварените картофи, намачкайте ги и ги добавете към каймата.

Омесете добре и оформете няколко топки - като за кюфтета. Направете фунийки от капачки за кофички на кисело мляко (от по-големите, за да се получат по-големи фунийки). Намазнете ги добре с олио.

Всяка една топка кайма притиснете и добре облепете отвън на фунийките. Оформете ги добре, след което ги оваляйте в царевично брашно. Редете солените фунийки в тава с хартия за печене и намазнена.

Щом всички фунийки са готови, полейте ги с малко олио и запечете в загрята на 200 градуса фурна за 10-15 минути.

Извадете и ги намажете добре от всички страни с разбити яйца и поръсете с галета. Върнете формите с фунийките във фурната и допечете за още около 10-15 минути.

Междувременно намачкайте останалите сварените картофи и ги овкусете със сол и куркума. Добавете масло и намачкайте картофеното пюре. То трябва да е по-плътно, но ако е течно, го сложете на котлона, за да се сгъсти чрез варене. Охладете готовото пюре.

Охладете и готовите фунийки, махнете ги от формите. Сипете картофеното пюре в найлонов плик и направете малка дупка в ъгъла - така ще се получи пош.

Вземете една фунийка и я сложете в чаша, за да стои права. Напълнете я с картофено пюре и поръсете с пресен магданоз. Така процедирайте с всички фунийки.

Солените фунийки с кайма са готови.

Рейтинг

4
50
41
30
20
10
Дай твоята оценка: