Начин на приготвяне
Най-напред си разтопете свинската мас. Оставете я леко да се охлади, но трябва да остане течна.
В купа разбийте яйцата със захарта.
Към киселото мляко прибавете амонячната сода и содата бикарбонат. Разбъркайте, за да се погасят и прибавете към яйцата. Добавете маста, ванилията и фино настъргана кора на един лимон или портокал.
Започнете да добавяте на части брашното, предварително пресято.
Щом стане трудно за разбъркване, прехвърлете тестото за курабийки на работния плот и доомесете с останалото брашно до меко тесто.
Пригответе си две тави, покрити с хартия за печене.
От тестото късайте късчета с големина на орех и оформете на топче всички курабийки.
Наредете захаринките в тавите на разстояние. При печене ще се надуят.
Разбийте едно яйце и с помощта на силиконова четка намажете тези меки сладки. Отгоре поръсете обилно с кристална захар.
Сложете да се пекат в предварително загрята фурна на 190 градуса за 12 до 15 минути, докато леко порозовеят.
След изпичане оставете да се охладят напълно и съхранявайте в затворена кутия до 3-4 дни.
От това тесто се получиха около 60 броя меки захаринки, които изпекох в три тави от тези на фурната.
Много меки и вкусни захаринки от тефтерчето на баба.
Да ви е сладко!
Бележка: 1 ч.ч. = 220 мл
Коментари