Ezine.bg»Рецепти»Десерти»Други десерти»Кошнички»Шоколадови кошнички с мус

Шоколадови кошнички с мус

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Новак
8822k17k
Шоколадови кошнички с мус
Снимка: Yordanka Kovacheva
1 / 7
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
20 мин.
Готвене
20 мин.
Общо
40 мин.
Порции
6
"Шоколадовите кошнички са разкошни, но все пак не ги оставяйте празни, а ще ги напълнете с този нежен мус"

Необходими продукти

  • Тесто
  • брашно - 150 грама
  • какао - 15 грама на прах, от 70 до 100% съдържание на какао
  • белтъци - 1 бр.
  • масло - 75 грама
  • прясно мляко - 1 с.л.
  • кафява захар - 40 грама
  • бакпулвер - 1 к.л. равна
  • Мус
  • сметана - 150 мл течна, сладкарска, 35%
  • захар - 3 с.л. с връх
  • сладко от боровинки - 50 г гъсто (или друго по желание)
  • вода - 30 мл. + за хидратиране на желатина
  • желатин - 2 листа, 4 г
  • крема сирене - 110 г или рикота
* мерки и количества

Начин на приготвяне

1. За тестото смесете брашното с какаото и бакпулвера и ги пресейте. Добавете захарта и маслото - студено от хладилника, нарязано на парченца.

Втрийте с пръсти до получаване на маслени трохи.

2. Сложете белтъка, лъжица студено прясно мляко и замесете гладко тесто.

3. Облепете с шоколадовото тесто форми за кошнички, като дебелината не трябва да е нито много голяма, нито пък да са прекалено тънки, за да не се счупят след изпичане при изваждането.

Приберете в хладилник да стегнат.

4. Надупчете с вилица блатовете на кошничките и ги изпечете за 16-18 минути в загрята на 180 градуса фурна. Оставете да изстинат и извадете внимателно от формите.

5. Докато изстиват си пригответе мус за пълнеж.

Сложете желатина да се хидратира в студена вода. Отделно загрейте още 30 мл. вода до не повече от 80 градуса и в нея разтворете хидратирания желатин.

6. Сложете сладкото от боровинки, по възможност смляно, и крема сиренето. Хубаво разбъркайте.

В тази смес аз не добавям захар, защото боровинковото ми сладко подслажда достатъчно.

7. Приберете в хладилник да стегне за 20 минути. Трябва да се получи консистенция и твърдост като на бита сметана, а не да се изчаква да се втвърди много.

8. Разбийте сметаната със захарта и към нея на части добавете желатиновата смес от хладилника. Разбъркайте с плавни движения, за да се запази муса пухкав и ефирен.

9. Напълнете в пош и отново приберете на хладно да стегне за около 30 минути.

10. Шприцовайте муса в кошничките, украсете според въображението си и поднесете симпатичните малки десерти.

Шоколадовите кошнички с мус са готови.

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: