Начин на приготвяне
1. За тестото смесете брашното с какаото и бакпулвера и ги пресейте. Добавете захарта и маслото - студено от хладилника, нарязано на парченца.
Втрийте с пръсти до получаване на маслени трохи.
2. Сложете белтъка, лъжица студено прясно мляко и замесете гладко тесто.
3. Облепете с шоколадовото тесто форми за кошнички, като дебелината не трябва да е нито много голяма, нито пък да са прекалено тънки, за да не се счупят след изпичане при изваждането.
Приберете в хладилник да стегнат.
4. Надупчете с вилица блатовете на кошничките и ги изпечете за 16-18 минути в загрята на 180 градуса фурна. Оставете да изстинат и извадете внимателно от формите.
5. Докато изстиват си пригответе мус за пълнеж.
Сложете желатина да се хидратира в студена вода. Отделно загрейте още 30 мл. вода до не повече от 80 градуса и в нея разтворете хидратирания желатин.
6. Сложете сладкото от боровинки, по възможност смляно, и крема сиренето. Хубаво разбъркайте.
В тази смес аз не добавям захар, защото боровинковото ми сладко подслажда достатъчно.
7. Приберете в хладилник да стегне за 20 минути. Трябва да се получи консистенция и твърдост като на бита сметана, а не да се изчаква да се втвърди много.
8. Разбийте сметаната със захарта и към нея на части добавете желатиновата смес от хладилника. Разбъркайте с плавни движения, за да се запази муса пухкав и ефирен.
9. Напълнете в пош и отново приберете на хладно да стегне за около 30 минути.
10. Шприцовайте муса в кошничките, украсете според въображението си и поднесете симпатичните малки десерти.
Шоколадовите кошнички с мус са готови.