Начин на приготвяне
1. Цялото парче свинско контрафиле почиствам от висящи ципи или ако има повече от необходимото мазнина. Самото месо е чисто от мазнини, но винаги има един покривен тънък слой, който не е зле да си стои, за да предпазва от пресушаване.
2. Подготвям си краставичките и моркова, като ги режа на тънки пръчици. Скилидките чесън обелвам и ако са големи, разполовявам надлъжно, малките оставям цели.
Фурмите обвзкостявам и нарязвам на тънко по дължина.
3. За да шпиковам месото, използвам тънък нож специално за целта и с него пробождам на различни места контрафилето по посока на мускулните влакна. В процепите мушкам чесън с отчупено стръкче розмарин, в друг процеп краставичка, в друг морков и фурми.
Така шпикованото месо запечатвам на тиган при силен огън с много малко мазнина до златисто от всяка страна.
Посолявам, но не прекалено, и натривам с черен пипер.
4. Застилам тавичка с алуминиево фолио и го намазняеам добре със зехтин. Слагам парчето свинско контрафиле и заливам с още малко мазнина и виното.
5. Запечатвам с фолиото и пека 2 часа на 150 градуса. Ако контрафилето е по-малко и тънко, времето също се редуцира, за да не се пресуши свинското.
6. Когато е готово, оставям свинското печено за поне 10-15 минути да почине извън фурната, за да се запазят соковете в месото.
При всички положения то ще е отделило течност и тя може да се използва за основа на сос към ястието или пък да се сервира заедно със свинското, за да е по-сочно.
Като изключим това, че за направата на това свинско контрафиле се изисква повече време на готвене при слаб огън, всичко друго е лесно и не изисква усилия - просто оставяте във фурната и забравяте за 2 часа, а през това време си вършите други задължения.
Накрая имате едно разкошно и много ефектно приготвено крехко шпиковано свинско контрафиле на фурна.
Остава само да налеете виното :)
Добър апетит!
Съвет: Шпикованото контрафиле се поднася нарязано на парчета, винаги напречно на мускулните влакна.