Ezine.bg»Рецепти»Супи»Крем супи»Гъбена супа»Кремсупа с кладница

Кремсупа с кладница

Кремсупа с кладница
Снимка: Албена Асенова
1 / 4
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
5 мин.
Готвене
40 мин.
Общо
45 мин.
Порции
5

Необходими продукти

  • кладница - 250 г гъби
  • лук - 1 глава
  • чесън - 2 скилидки
  • краве масло - 50 г
  • зехтин - 2 с.л.
  • мащерка - 1 ч.л. сушена
  • сол - на вкус
  • черен пипер - 1/2 к.л. смлян
  • гъбен бульон - 1 кубче
* мерки и количества

Начин на приготвяне

В тенджера се загряват кравето масло и зехтинът.

Лукът и чесънът се почистват, нарязват на дребно и запържват в сгорещеното масло.

След кратко разбъркване се прибавят гъбите Кладница, на които предварително са отстранени жилавите пънчета.

На тенджерата се слага капак и гъбите се оставят да се задушат, докато станат леко златисти.

В тенджерата се налива около литър и половина топла вода с разтворено в нея кубче гъбен бульон.

Прибавя се сол на вкус и суха мащерка, след което гъбената супа се оставя да с е вари на умерена температура на котлона още около половин час.

Когато е готова, се овкусява със смлян черен пипер.

Оставя се леко да се охлади и след това се пасира.

Сервира кремсупа с кладница се гарнирана с крутони, парченца запържена кладница и листенца суха мащерка.

Рейтинг

5
53
40
30
20
10
Дай твоята оценка: