ezine.bg»Рецепти»Хляб и питки»Содени Питки»Пухкава содена питка

Пухкава содена питка

ЗорицаЗорица
Новак
1073074k32
Пухкава содена питка
Снимка: Зорица
1 / 2
27/01/2021
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне25 мин.
Готвене30 мин.
Общо55 мин.
Порции6
"И нека всички си отчупим по едно голямо парче от тази вкусна содена питка"

Необходими Продукти

* мерки и количества

Начин на приготвяне

Пресейте брашното два пъти. Изсипете го в купа, в средата оформете кладенче. В него чукнете яйцето, добавете олиото, захарта и солта, както и киселото мляко с угасената в него сода.

Разбъркайте с лъжица, като постепенно се добавя още малко брашно, ако е необходимо. Замесете еластично и меко тесто.

Прехвърлете го в намазнена и набрашнена тава, леко го разстелете с пръсти. След това направете дупки по питката с опакото на дървена лъжица.

Намажете содената питка с разбития жълтък с една лъжица олио и оставете да си почине 20-тина минути.

Сложете питката да се пече в предварително загрята на 220 градуса фурна до готовност. След изпичането завийте питката с чиста памучна кърпа.

Пухкавата содена питка е готова.

Рейтинг

5 3
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка: