Начин на приготвяне
Винаги съм обичала гювечетата, защото се приготвят лесно, винаги стават вкусни, а техниката на готвене чрез задушаване в глинените съдове е една от най-здравословните и диетични.
За тези зеленчукови гювечета съм подбрала продукти, които обичам и не натоварват организма ми, но ако ако не обичате някои от тях, може да замените с друг любим зеленчук. Ако диетата ви го позволява, винаги можете да си добавите и сирене тофу или веган пармезан и т.н.
Тъй като са постни и не мазни, за предпочитане е разнообразието от зеленчуци да е голямо, за да станат истински вкусни гювечетата.
Понеже всичко се готви едновременно, тук тайната е продуктите да са нарязани с подходящата големина, за да няма такива, които да останат по- твърди.
След като почистите, нарежете картофите на кубчета като за мусака, батата също направете на кубчета, но по-малки. Целината, чушките, лука- нарежете на ситно. Моркова - на тънки кръгчета или половинки. Розичките карфиол срежете на 3-4, а обелените скилидки чесън оставете цели.
Аспержите почистете, ако са от по-дебелите, а ако са от тънките, само измийте и скършете в основата по-жилавата част. Нарежете и тях на парченца.
На дъното на гювечетата сложете по две лъжици зехтин и редете всички зеленчуци. Посипете с накълцан магданоз, доматения сос, още зехтин, сол, черен пипер. Налейте по 1/2 ч.ч. вода във всяко и хубаво разбъркайте. Отгоре поставете по една клонка ароматна мащерка и захлупете с капачетата.
Пъхнете в студена фурна и включете на 160 градуса.
Печете 1 час и 20-30 минути, като по желание може да увеличите впоследствие фурната, за да съкратите това време.
Поднесете тези диетични вегетариански гювечета топли.
Добър апетит!