Ezine.bg»Рецепти»Основни ястия»Ризото»Ризото с тиква и мащерка

Ризото с тиква и мащерка

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Новак
8822k17k
Ризото с тиква и мащерка
Снимка: Yordanka Kovacheva
3 / 5
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
15 мин.
Готвене
25 мин.
Общо
40 мин.
Порции
2
"Апетитно ризото с тиква, което се топи в устата - благодарим на италианската кухня за тази рецепта"

Необходими продукти

  • тиква - 100 г сварена, пюрирана
  • ориз - 160 г арборио, карнароли или друг кръглозърнест сорт подходящ за ризото
  • пилешки бульон - около 450 мл горещ
  • шалот - 2 бр.
  • чесън - 2 скилидки
  • бяло вино - 80 мл
  • пармезан - 20 г
  • краве масло - 20 г
  • зехтин - 40 г
  • козе сирене - 30 г кремообразно, или маскарпоне
  • мащерка - 4 - 5 стръкчета
  • черен пипер - 1 щипка
  • сол
* мерки и количества

Начин на приготвяне

1. Накълцайте лука шалот и чесъна на ситно и ги запържете в зехтина за 3-4 минути.

2. Сипете ориза и бъркайте две минути, след което налейте виното и гответе на отворен капак още две минути.

3. Сложете тиквеното пюре, сол и част от мащерката и след това започнете да наливате по два черпака от горещия бульон.

Ризотото се готви при непрекъснато бъркане и докато едната част от течността не се е поела, не се налива следващата.

Процеса продължава 13 минути за ориз ал денте или 14-16 ако желаете да е по-мек и сварен. Ако сортът, който използвате, изисква повече течност или време, съобразете се с указанията на пакета.

4. Накрая добавете маслото и кремообразното сирене и разбъркайте. С козе сирене се получава разкошна комбинация, която хармонира с тиквата и мащерката, но и маскарпонето е вариант, по-неутрален, но пак придаващ допълнителна кремообразна текстура.

5. Поднесете ризотото, поръсено с малко черен пипер, пармезан и украсете със стръкче ароматна мащерка.

Добър апетит!

Ризотото с тиква и мащерка е чудно!

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: