Ezine.bg»Рецепти»Десерти»Други десерти»Толумбички»Домашни толумбички с грис

Домашни толумбички с грис

Домашни толумбички с грис
Снимка: Марияна Петрова Иванова
3 / 4
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
15 мин.
Общо
45 мин.
Порции
30
"Не стига, че тулумбичките са домашни, ами и са с грис - не сте опитвали такива"

Необходими продукти

  • вода - 2 в.ч.
  • кафява захар - 1 с.л.
  • сол - щипка
  • краве масло - 2 с.л.
  • брашно - 2 1/2 в.ч.
  • яйца - 3 бр.
  • грис - 1 с.л.
  • нишесте - 1 с.л.
  • за сиропа
  • вода - 2 в.ч.
  • захар - 2 в.ч.
  • лимонов сок - 1 с.л.
  • за поръсване
  • кокосови стърготини
* мерки и количества

Начин на приготвяне

В подходяща касерола сложете водата и захарта на котлона за сиропа. Изчакайте да заври и махнете. Добавете лимоновия сок и оставете да се охлади.

В тенджера сложете водата, захарта, солта и кравето масло. Изчакайте да заври и махнете от котлона. Добавете брашното на малки количества и бъркайте с дървена лъжица до гладко, лепкаво тесто за толумбички. Прехвърлете в купа. Счупете яйцата едно по едно. Бъркайте всяко едно до пълното усвояване и след това счупете друго. Добавете гриса и нишестето. Разбъркайте отново много добре.

Напълнете пош с накрайник и изпържете толумбичките на маслена баня до златисто. Извадете върху кухненска хартия. Потопете ги в захарния сироп за кратко. Извадете с решетъчна лъжица. Подредете в чиния сиропираните сладки. Поръсете с кокосовите стърготини и сервирайте веднага.

Домашни толумбички с грис - неустоим десерт от детството ни!

Бележка: в.ч. - водни чаши.

Рейтинг

4
50
41
30
20
10
Дай твоята оценка: