Начин на приготвяне
Изчистете и измийте рибата. Сложете в купа соевия сос, зехтина, солта, черния пипер, сока от лимона и копъра, нарязан на дребно.
Разбъркайте и добавете сьомгата. Затворете капака и я оставете в хладилника за няколко часа.
Извадете маринованата риба и я изпечете в загрят тиган с малко зехтин от двете страни до златисто.
Разтопете кравето масло в тиган и сложете зърната черен пипер. Запържете за няколко минути. Налейте рома и изчакайте 1-2 минути, за да се изпари алкохолът.
Добавете сметаната и варете до желаната гъстота. Преди да изключите, сложете солта и смления черен пипер.
Сервирайте маринованата сьомга по норвежки в чиния и полейте с приготвения сос като задължително всичко трябва да е топло.