Джолан по немска рецепта

ЧародейкатаЧародейката
Ветеран
2209569234
Джолан по немска рецепта
Снимка: Чародейката
2 / 5
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
180 мин.
Общо
210 мин.
Порции
4
"Подарък от нас за вас - джолан по немска рецепта, който ще ви вземе ума"

Необходими продукти

  • свински джолан - 1.5 кг
  • чесън - 10 скилидки
  • сол - 1 к.л.
  • черен пипер - 1 к.л. смлян
  • пчелен мед - 1 с.л.
  • мащерка - 1 к.л.
  • канела - на върха на ножа
  • горчица - 1 с.л.
  • ябълки - 7 - 8 бр. дребни
  • карамфил - 10 бр. гвоздейчета
  • лук - 2 средни глави кромид
  • бира - 200 мл
  • дафинов лист - 2 - 3 бр.
  • черен пипер - 1 ч.л. на зърна
  • кимион - 1 ч.л. на зърна
  • олио - 1/2 к.ч.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Джоланът е добре да е с кост и кожа. Измива се хубаво със студена вода и се подсушава. С остър нож се правят разрези по кожата на джолана.

Чесънът се накълцва на ситно и се смесва в подходящ съд със сол, смлян черен пипер, мащерка, пчелен мед, канела (на върха на ножа) и горчица.

С получената смес се натрива свинското месо, като сместа трябва да попадне и в разрезите. Така намазания свински джолан се прибера на хладно за една вечер.

Ябълките трябва да са по-дребни и кисели, и без да се белят, се нарязват на едри парчета, като гвоздейчетата карамфил се забиват в парчетата. Лукът също се нарязва на половинки. Прехвърлят се в подходящ съд.

Налива се 200 мл бира в съда, добавят се дафиновите листа и зърната черен пипер. Накрая върху тях се слага джолана по немска рецепта, полива се с олиото и се поръсва със зърната кимион.

Съдът се затваря с капак или се покрива с няколко листа алуминиево фолио, и се слага в долната част на фурната.

Фурната се загрява на 160 градуса и джолана се пече около 2.5 до 3 часа.

Традиционно джоланът се сервира в компанията на печени картофи и кнедли, бретцели, а също и с много бира или греяно червено вино.

Добър апетит и наздраве!

Идея:

Направете пюре като пасирате изпечените ябълки, лук и отделилият се при печеното свинско сос в съда, и го поднесете заедно с джолана.

Рейтинг

5
52
40
30
20
10
Дай твоята оценка: