Ezine.bg»Рецепти»Паста»Лазаня»Лазаня с патладжани и кайма

Лазаня с патладжани и кайма

Лазаня с патладжани и кайма
Снимка: Марияна Петрова Иванова
2 / 5
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
25 мин.
Готвене
50 мин.
Общо
75 мин.
Порции
6
"Ако се раздаваха медали за най-вкусна лазаня, тази с патладжани и кайма щеше да грабне поне няколко"

Необходими продукти

  • кори за лазаня - 1 пак.
  • кайма - 250 г
  • праз - 1 бр.
  • моркови - 1 бр.
  • патладжани - 1 бр.
  • сол
  • черен пипер
  • индийско орехче
  • босилек
  • бяло вино - 1 к.ч.
  • доматено пюре - 400 г
  • за бешамела
  • брашно - 50 г
  • краве масло - 50 г
  • олио - 2 с.л
  • прясно мляко - 800 до 1 л
  • сол
  • черен пипер
  • индийско орехче
  • кашкавал - за поръсване
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Обелете патладжана, посолете и оставете за половин час. Изпържете го в тиган с малко мазнина или на грил тиган. Извадете и заделете.

В тиган загрейте 3 с.л. зехтин и запържете праза, нарязан на дребно. Добавете морковите, а след няколко минути и каймата. Пържете, докато стане на трохи.

Сложете бялото вино и изчакайте да изври алкохолът. Добавете доматеното пюре, солта, черния пипер, индийското орехче и босилека. Варете около 15 минути и изключете.

Направете Бешамела, като разтопите в касерола кравето масло с олиото. Запържете брашното, докато промени цвета си. Разредете с прясното мляко, без да спирате да бъркате. Добавете подправките и варете до желаната гъстота.

Подгответе корите за лазанята според указанията на опаковката.

На дъното на тавичка за печене сложете малко от Бешамела и подредете ред с кори лазаня. Сложете от сместа с кайма, парчетата пържен патладжан и малко от Бешамела.

Отново кори лазаня, кайма, патладжан....до изчерпване на количествата. Завършете апетитната лазаня с кори.

Излейте останалия Бешамел отгоре, поръсете с кашкавал и печете лазанята с патладжани и кайма в загрята фурна на 200 градуса до готовност.

Рейтинг

5
52
40
30
20
10
Дай твоята оценка: