Начин на приготвяне
Патица с портокал е ястие, произхождащо от Тоскана, което по-късно става много популярно отвъд Алпите, като на практика приема френска националност. Трябва обаче да се отбележи, че авторството на това ястие е италианско.
История и произход на Патицата с портокал е ястие от италиански произход, по-специално ястието е родено в Тоскана през петнадесети век, период, в който портокаловият сок се използва за консервиране на месо. Това тосканско ястие е било известно като papero alla melarancia и се казва, че е било изнесено във Франция от Катрин де Медичи, след обединението с Хенри II от Франция.
Освен произхода патицата с портокали е типично коледно ястие, което може да се направи без много трудности, но което изисква време.
Изплакнете патицата под студена течаща вода и подсушете с кухненска хартия.
Намажете вътрешността на патицата със черен пипер. Добавете билките и резенчетата портокал.
Завържете патицата, като прекарате еластична кухненска връв през раменете и след това през корема, така че краката също да са вързани.
В голям незалепващ тиган загрейте маслото на умерен огън, запечете патицата от двете страни. Деглазирайте с ликьора.
Подправете със сол и черен пипер и добавете бялото вино, бульона и портокаловия сок. Покрийте с капак и гответе на средно-слаб огън за около 1 час и 30 минути, докато температурата на месото, измерена с термометър за готвене, достигне 70°C.
Поливайте соса за готвене от време на време. Преместете патицата в съд за печене и поставете в средна фурната за още около 1 час 30 мин, като поливате с вино и бульон. Другият вариант е да деглазирате патицата, след това да я преместите в съд за печене завита с алуминиево фолио и да оставите на средна фурна за 3 часа.
За соса:
Пригответе портокаловата кора, като нарежете на ленти с белачка и ги сварите, докато омекнат, след това нарязвате на тънки лентички, които ще добавите към готовия сос. Изцедете ги и оставете настрана.
В малка купа смесете нишестето с 20 мл вода.
В тенджера разтворете захарта с 20 мл вода на слаб огън, като често разбърквате. Когато започне да се сгъстява и леко карамелизира, добавете портокаловия сок. Разбъркайте енергично с бъркалка и добавете 4-5 супени лъжици сос от готвенето на патицата. Добавете нишестето.
Работете с бъркалка, сосът ще се сгъсти. Добавяйте по малко сос от готвенето до консистенция на крем.
Пълнена патица с портокали е много специално ястие, което трябва да се сервира горещо, за да бъде оценено максимално от гостите ви. Подходящо е за неделно хранене или по-елегантна вечеря.
Особеният му външен вид и интензивният му вкус всъщност правят това ястие идеално за гости или специални поводи.
С тази печена патица със сигурност ще направите страхотно впечатление и, както видяхте, приготвянето му не е твърде сложно. Остава само да му се насладите в най-добрия случай.
Сервирайте патицата си в хубава чиния за сервиране и я украсете с резенчета портокал. По този начин ще сте сервирали на масата ястие, което е не само много добро, но преди всичко красиво.