Пълнена патица с портокали

IvelinaIvelina
Новак
832962k142
Пълнена патица с портокали
Снимка: Ivelina
2 / 4
23/10/2020
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
100 мин.
Готвене
100 мин.
Общо
200 мин.
Порции
6
"Не, не гледате някое кулинарно предаване, а трапезата в своята кухня, на която ви очаква пълнена патица с портокали"

Необходими Продукти

  • патица - 1 (2, 3 / 2, 5 кг), почистена
  • портокалов ликьор - 150 мл
  • бяло вино - 150 мл
  • зеленчуков бульон - 150 мл
  • портокалов сок - 50 мл
  • мащерка - 3 клончета
  • розмарин - 4 клончета
  • портокал - 3 резенчета
  • зехтин екстра върджин - 3 супени лъжици
  • сол и черен пипер, прясно смлян
  • сос
  • органичен портокал - 1 (150 мл портокалов сок + кора)
  • захар - 50 гр
  • вода - 40 мл
  • царевично нишесте - 40 гр
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Патица с портокал е ястие, произхождащо от Тоскана, което по-късно става много популярно отвъд Алпите, като на практика приема френска националност. Трябва обаче да се отбележи, че авторството на това ястие е италианско.

История и произход на Патицата с портокал е ястие от италиански произход, по-специално ястието е родено в Тоскана през петнадесети век, период, в който портокаловият сок се използва за консервиране на месо. Това тосканско ястие е било известно като papero alla melarancia и се казва, че е било изнесено във Франция от Катрин де Медичи, след обединението с Хенри II от Франция.

Освен произхода патицата с портокали е типично коледно ястие, което може да се направи без много трудности, но което изисква време.

Изплакнете патицата под студена течаща вода и подсушете с кухненска хартия.

Намажете вътрешността на патицата със черен пипер. Добавете билките и резенчетата портокал.

Завържете патицата, като прекарате еластична кухненска връв през раменете и след това през корема, така че краката също да са вързани.

В голям незалепващ тиган загрейте маслото на умерен огън, запечете патицата от двете страни. Деглазирайте с ликьора.

Подправете със сол и черен пипер и добавете бялото вино, бульона и портокаловия сок. Покрийте с капак и гответе на средно-слаб огън за около 1 час и 30 минути, докато температурата на месото, измерена с термометър за готвене, достигне 70°C.

Поливайте соса за готвене от време на време. Преместете патицата в съд за печене и поставете в средна фурната за още около 1 час 30 мин, като поливате с вино и бульон. Другият вариант е да деглазирате патицата, след това да я преместите в съд за печене завита с алуминиево фолио и да оставите на средна фурна за 3 часа.

За соса:

Пригответе портокаловата кора, като нарежете на ленти с белачка и ги сварите, докато омекнат, след това нарязвате на тънки лентички, които ще добавите към готовия сос. Изцедете ги и оставете настрана.

В малка купа смесете нишестето с 20 мл вода.

В тенджера разтворете захарта с 20 мл вода на слаб огън, като често разбърквате. Когато започне да се сгъстява и леко карамелизира, добавете портокаловия сок. Разбъркайте енергично с бъркалка и добавете 4-5 супени лъжици сос от готвенето на патицата. Добавете нишестето.

Работете с бъркалка, сосът ще се сгъсти. Добавяйте по малко сос от готвенето до консистенция на крем.

Пълнена патица с портокали е много специално ястие, което трябва да се сервира горещо, за да бъде оценено максимално от гостите ви. Подходящо е за неделно хранене или по-елегантна вечеря.

Особеният му външен вид и интензивният му вкус всъщност правят това ястие идеално за гости или специални поводи.

С тази печена патица със сигурност ще направите страхотно впечатление и, както видяхте, приготвянето му не е твърде сложно. Остава само да му се насладите в най-добрия случай.

Сервирайте патицата си в хубава чиния за сервиране и я украсете с резенчета портокал. По този начин ще сте сервирали на масата ястие, което е не само много добро, но преди всичко красиво.

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: