Начин на приготвяне
Почистваме дините от корите и семките. Разбираме ги с помощта на блендер или пасатор. Прецеждаме през сито.
Прецеденият сок от диня слагаме да се вари в голяма тенджера на умерен огън, при постоянно отпенване и разбъркване, докато домашното сладко се сгъсти.
Готовността на динения мед определяме от гъстотата му - капка върху порцеланова чиния не трябва да се разлива.
Махаме от котлона, добавяме лимоновия сок, разбъркваме и опитваме. Ако е необходимо, може да добавите захар, аз специално не добавям, понеже избирам по-узрели и по-сладки дини.
Имаме прекрасен динен мед - маджун!
Коментари
Също в тавата с домашна баница се наливаше маджун. Върховни десерти!