Начин на приготвяне
1. Накълцайте и задушете праза в маслото и малко олио. По желание добавете и сол, ако сиренето ви не е прекалено солено.
Когато празът омекне, дръпнете от огъня и оставете леко да изстине.
2. В купа сипете майонезата, към нея сложете разбитото яйце за плътност, натрошете сиренето и разредете с малко газирана вода. Това ще е другата част от плънката.
3. Намазнете тавичката, в която ще печете и положете първа кора. Разпределяйте от двете плънки. Ползвайте и мазнината от задушаването на праза по желание. Редете така до привършване на продуктите, като накрая завършите с кора и я намажете с масло.
Майонезата си съдържа достатъчно мазнина, затова не съм употребила повече масло, но ако не ви притеснява баницата с праз да стане много тежка, може да си обогатите с още масълце или повече плънка. Ако пък искате да стане по- лека и хрупкава, сложете повече кори.
4. Печете в умерена фурна на 180 градуса, докато баницата с праз и майонеза почервенее.
Добър апетит!