Свинско печено по баварски

IvelinaIvelina
Новак
832972k
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
60 мин.
Готвене
200 мин.
Общо
260 мин.
Порции
6
"Колкото и да търсихме, не успяхме да открием конкуренция на това свинско печено по баварски"

Необходими продукти

  • свинска плешка - 1.5 кг
  • пилешки бульон - 500 мл (алтернативно зеленчуков бульон)
  • свинско коремче - 100 г
  • червен лук - 2 глави
  • хляб - 1 филия, сух с кора
  • моркови - 1 бр.
  • целина - 1/4 грудка
  • магданоз - 1 корен
  • праз - 1/2 стрък
  • чесън - 2 скилидки
  • тъмна бира - 1 - 2 бутилки
  • доматено пюре - 1 с.л.
  • кафява захар - 1 с.л.
  • ким - 1 с.л. семена
  • дафинов лист - 2 бр.
  • сол
  • черен пипер
  • картофено брашно - 1 - 2 с.л.
  • масло - 2 ч.л. избистрено
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Истинското баварското свинско печено събужда у повечето хора копнежа за апетитно печено свинско с коричка и тъмен сос. Това е класиката във всички баварски готварски книги.

В тази рецепта печеното свинско месо се приготвя в подложката с бира в продължение на няколко часа и само на умерен огън. Едва в края то получава своята хрупкава коричка от горещата скара.

Най-добрият начин да отрежете кората е да използвате много остър и тънък нож. Колкото по-фино е острието, толкова по-малък е рискът от случайно, чрез използване на прекалено много сила, отрязване на слоя мазнина до месото и увреждане на влакната под кожата.

В резултат на това печеното губи течност по време на готвене и съществува риск то да изсъхне.

Намажете достатъчно голяма тава чиста с избистрено масло и загрейте фурната до 130.

Внимателно изрежете кожата на кръст с диагонални ленти, така че да се създаде диамантен модел. Натрийте печеното със сол и черен пипер и поръсете равномерно с кимион.

Оставете да си починете 20 минути. След това поставете свинското месо с кожата надолу и изсипете бульона и бирата, така че да има течност 3-4 см. Гответе 1 час в предварително загрятата фурна

Междувременно измийте кореноплодните зеленчуци и ги нарежете на големи кубчета. Измийте лука и нарежете на 4 половинки без да ги белите. Намачкайте скилидките чесън с плоската страна на голям нож.

Разтопете 1 чаена лъжичка избистрено масло в тиган. Добавете доматено пюре и захарта, разбъркайте и оставете леко да се карамелизира.

Добавете нарязаните кореноплодни зеленчуци и лука и задушете за 2-3 минути на умерен огън. Извадете печеното от фурната и повишете температурата до 160 градуса.

Поставете подготвените зеленчуци, свинско коремче и филийката сух хляб с кора на дъното на тавата, поставете печеното отгоре, сега с прорезите нагоре, и гответе още 2 часа при 160 градуса. От време на време наливайте последователно сос или бира.

Извадете печеното от фурната. Изсипете бульона през сито в тенджера и оставете задушените зеленчуци настрана.

Печете месото под скарата на най-ниската решетка за 15 минути, докато стане хрупкаво, с кожата нагоре . Проверявайте цвета на кожата отново и отново: тя трябва да е хрупкава, кафява, но не трябва да гори.

Прекарайте 1-2 чаши задушени зеленчуци през сито. Разбъркайте зеленчуците в соса и оставете сосът да намалее. Подправете на вкус със сол и черен пипер.

За да се сгъсти, смесете 1-2 супени лъжици картофено брашно с 3-4 супени лъжици студена вода и добавете половината от него към соса при непрекъснато разбъркване. Оставете да заври за кратко.

Постепенно добавете останалата част от картофеното брашно, докато се постигне желаната консистенция. Нарежете свинското печено на филийки, подредете в чинии.

Сервирайте свинското печено по баварски с много сос.

Интересни факти за свинското печено:

Най-доброто нещо, което трябва да направите, е да приготвите свой собствен птичи бульон или вместо това да използвате обикновен зеленчуков бульон.

Ако сосът се сгъсти твърде много, може просто да го разредете отново с малко вода или запас.

Малко парче студено масло, което разбъркате в лютия сос, го прави още по-кремообразен.

Търпението ви ще бъде възнаградено от изключителния вкус на месото! Насладете се на печеното по баварски!

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: