Предвеликденска промоция от 24 до 30 Април. С отстъпки до 60%. Виж тук!

Лютеница мързеливка

Стоянка  РусеноваСтоянка Русенова
Ветеран
9384k7k3k6
Лютеница мързеливка
Снимка: Стоянка Русенова
3 / 4
02/09/2020
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
180 мин.
Общо
210 мин.
Порции
20
"Лютеницата мързеливка е много, много вкусна и лесна за приготвяне"

Необходими Продукти

  • чушки - 3 кг червени
  • домати - 2 кг
  • патладжани - 1 кг
  • моркови - 600 г
  • лук - 4 глави средни
  • захар - 2/3 ч.ч.
  • оцет - 1/3 ч.ч.
  • червено вино - 1/3 ч.ч.
  • сол - 3 с.л.
  • олио - 1.1/4 ч.ч
  • чесън - 1 глава
  • магданоз - 1 връзка
  • черен пипер - по желание
  • люти чушки - 1 - 2 бр. по желание
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Чашата е с вместимост 200 мл.

Обелваме патладжана, нарязваме го на едри кубчета, като го посоляваме леко и оставяме да се отцеди.

Доматите нарязваме на едри парчета и също леко посоляваме.

Измиваме и почистваме чушките и морковите и ги нарязваме на парчета.

Лука почистваме и нарязваме на парчета.

Вземаме дълбока тава, слагаме зеленчуците, поръсваме със солта, захарта, оцета, виното и олиото.

Всичко това разбъркваме и слагаме да се пече във фурната.

Тавата поставяме на средна скара и я покриваме с алуминиево фолио, за да не изгарят зеленчуците.

Печем докато сместа остане на мазнина, като разбъркваме 2-3 пъти.

Когато лютеницата е останала почти само на мазнина, махаме фолиото, прибавяме нарязания на филийки чесън и печем още около 10 мин.

Добавяме черния пипер, изваждаме тавата от фурната и започваме да пасираме зеленчуците.

Нарязания на ситно магданоз също добавяме, като може преди пасирането или след него.

Готовата смес сипваме в бурканчета, затваряме и стерилизираме за около 15-20 минути.

Вадим, обръщаме бурканите с капачката надолу.

Лютеницата мързеливка е готова.

Рейтинг

4.5
51
41
30
20
10
Дай твоята оценка: