Начин на приготвяне
Чашата е с вместимост 200 мл.
Обелваме патладжана, нарязваме го на едри кубчета, като го посоляваме леко и оставяме да се отцеди.
Доматите нарязваме на едри парчета и също леко посоляваме.
Измиваме и почистваме чушките и морковите и ги нарязваме на парчета.
Лука почистваме и нарязваме на парчета.
Вземаме дълбока тава, слагаме зеленчуците, поръсваме със солта, захарта, оцета, виното и олиото.
Всичко това разбъркваме и слагаме да се пече във фурната.
Тавата поставяме на средна скара и я покриваме с алуминиево фолио, за да не изгарят зеленчуците.
Печем докато сместа остане на мазнина, като разбъркваме 2-3 пъти.
Когато лютеницата е останала почти само на мазнина, махаме фолиото, прибавяме нарязания на филийки чесън и печем още около 10 мин.
Добавяме черния пипер, изваждаме тавата от фурната и започваме да пасираме зеленчуците.
Нарязания на ситно магданоз също добавяме, като може преди пасирането или след него.
Готовата смес сипваме в бурканчета, затваряме и стерилизираме за около 15-20 минути.
Вадим, обръщаме бурканите с капачката надолу.
Лютеницата мързеливка е готова.