Начин на приготвяне
Започваме с изпичането на чушките. След като са готови, обелваме ги и ги изчистваме от семките.
Доматите смиламе през машинка, отделяща люспите.
Лютите чушки почистваме от семките и премахваме дръжките. И тях смиламе през мелачката.
В дълбок съд изсипваме всички продукти за домашната лютивка и поставяме на котлона да врат.
Оставяме така да ври до извиване на течността и сгъстяването ѝ. След като е почти готова, добавяме олиото, захарта и солта.
Оставяме да поври още малко.
Пробваме дали е готова като прекараме пръст по лъжицата и остане следа, значи тогава лютивката е готова.
Премахваме доматената лютивка от котлона и по желание добавете накълцан магданоз.
Пълним, затваряме с капачки и стерилизираме буркани за 10 минути.