Начин на приготвяне
Филето от сьомга се измива и подсушава. Ако използвате цяла риба трябва да филетирате и да внимавате да не останат кости.
Сваряваме сьомгата на пара за около 25 мин. Отстраняваме кожата и проверяваме още веднъж за кости.
Необходима ни е дълбока купа, в която поставяме свареното и почистено филе.
Поръсваме със сол и черен пипер и поливаме с прясно изцедения лимонов сок.
Намачкваме всички продукти в купата с вилица.
Прибавяме наситнения чесън /може да използвате преса за чесън, за да не се усещат големи парченца/, крема сиренето и майонезата, и пасираме всичко до гладка смес.
Готовият домашен пастет се изсипва в подходящи бурканчета, които затваряме добре.
Бурканчетата с рибния пастет е желателно да се напълнят максимално, за да не остава много въздух между капачката и пастета.
Готовият домашен пастет от сьомга може да се съхранява до максимум пет дни и задължително в хладилник!
Πри сервирането може да използвате малко ситно нарязан магданоз за поръсване върху пастета от сьомга.
Може да се сервира в малка купичка с домашни брускети или препечени филийки хляб.
Това е едно лесно и бързо лятно предястие, с което ще впечатлите всички любители на рибата и морската храна.