Начин на приготвяне
1. Накълцайте 3-те скилидки чесън с лука и чушките. Постарайте се да е по- ситно или може да смелите в блендер за кратко.
2. Запържете в зехтина наситнените зеленчуци и след 5-6 минути добавете 300 г от почистените домати - настъргани. Сложете солта, мащерката, дафиновия лист и захарта и гответе соса на умерен до слаб огън под капак 15 минути.
3. През това време си почистете и нарежете патладжана на колелца, обелен или не, както обичате. Посолете го и оставете да престои, после измийте и отцедете.
Нарежете на кръгчета тиквичката и останалите домати.
4. Готовият сос от зеленчуци сипете в тавичка и отгоре подредете във форма на ветрило кръгчетата патладжан, тиквичка и домат. Може да добавите и още от някои от зеленчуците.
Поръсете с малко сол и зехтин и печете класическия рататуй на 200 градуса за 40-45 минути.
5. Чесновият сос пригответе за заливка към зеленчуковото ястие.
За него разбийте в блендер или пасирайте сметаната с хубавото меко овче сирене и чесън. Овкусете с лимонов сок и сушен копър.
По желание може да запечете леко апетитния рататуй, залят със соса, или пък да сервирате отделно.
Добър апетит с този разкошен рататуй с чеснов сос!