Рататуй с чеснов сос

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Новак
8822k17k
Рататуй с чеснов сос
Снимка: Yordanka Kovacheva
3 / 5
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
15 мин.
Готвене
60 мин.
Общо
75 мин.
Порции
4
"Толкова апетитен, че не можем да спрем да си хапваме от рататуя с чеснов сос"

Необходими продукти

  • патладжани - 1 бр.
  • тиквички - 1 бр.
  • домати - 450 г почистени и обелени
  • чесън - 3 скилидки
  • лук - 1 глава /200 г/
  • чушки - 2 бр. /1 бр. зелена + 1 бр. червена по 100 г/
  • мащерка - 1 ч.л. сушена /или 2 клонки прясна/
  • дафинов лист - 1 бр.
  • сол - на вкус
  • зехтин - 50 г + за поръсване
  • Чеснов сос
  • сметана - 200 г готварска
  • сирене - 200 г овче, меко
  • чесън - 2 скилидки
  • сок от лимон - на вкус
  • копър - 2 щипки, сушен
* мерки и количества

Начин на приготвяне

1. Накълцайте 3-те скилидки чесън с лука и чушките. Постарайте се да е по- ситно или може да смелите в блендер за кратко.

2. Запържете в зехтина наситнените зеленчуци и след 5-6 минути добавете 300 г от почистените домати - настъргани. Сложете солта, мащерката, дафиновия лист и захарта и гответе соса на умерен до слаб огън под капак 15 минути.

3. През това време си почистете и нарежете патладжана на колелца, обелен или не, както обичате. Посолете го и оставете да престои, после измийте и отцедете.

Нарежете на кръгчета тиквичката и останалите домати.

4. Готовият сос от зеленчуци сипете в тавичка и отгоре подредете във форма на ветрило кръгчетата патладжан, тиквичка и домат. Може да добавите и още от някои от зеленчуците.

Поръсете с малко сол и зехтин и печете класическия рататуй на 200 градуса за 40-45 минути.

5. Чесновият сос пригответе за заливка към зеленчуковото ястие.

За него разбийте в блендер или пасирайте сметаната с хубавото меко овче сирене и чесън. Овкусете с лимонов сок и сушен копър.

По желание може да запечете леко апетитния рататуй, залят със соса, или пък да сервирате отделно.

Добър апетит с този разкошен рататуй с чеснов сос!

Рейтинг

5
52
40
30
20
10
Дай твоята оценка: