Начин на приготвяне
В съд поставяме маята и меда, към тях добавяме 100 мл топло мляко, покриваме и оставяме да втаса.
Пресяваме си брашното и солта, като ги поставяме в дълбока купа.
Правим си кладенче в средата, прибавяме разбитите яйца, топлото мляко, олиото, лимоновия сок и втасалата мая.
Започваме да месим тесто, докато започне да се отделя от стените на купата.
Вадим, поставяме го на набрашнена повърхност и продължаваме да месим до получаване на меко тесто.
Намазваме си купа с олио и го поставяме вътре, покриваме с кърпа и оставяме отново на топло да втаса до удвояване на обема.
След като е втасало, разделяме на 2 равни части всяка една от тях на още 4 – общо 8 части.
Точим всяка на кора с дебелина 3-5 мм, намазваме с разтопено масло.
Така правим с четирите кори, които след това събираме една върху друга.
Завиваме на руло.
По същия начин правим и с останалото тесто.
Режим всяко едно руло на триъгълни парчета.
Включваме фурната да се загрее, а през това време намазваме тавата.
В средата на тавата поставяме изрязаните краища на рулата.
Около тях нареждаме останалите.
Отново покриваме с кърпа и оставяме памук погачата да втаса на топло 30 минути.
Разбиваме в 2 с.л. прясно мляко жълтък, поръсете със сусам по желание.
Намазваме памук погача с яйца и поставяме във фурната да печем 20-30 минути.