Начин на приготвяне
Първо приготвяме блата. Разделяме белтъците от жълтъците. Разбиваме белтъците на сняг.
В друга купа разбиваме жълтъците със захарта за 3-4 минути. Към тях добавяме ванилията и белтъците и смесваме. Сипваме брашното и бакпулвера и разбъркваме внимателно. Изсипваме сместа в правоъгълна тава, покрита с хартия за печене и заглаждаме.
Печем на 180 градуса 10-15 минути и изваждаме. Оставяме блата за пастички да се охлади и го разрязваме вертикално на две части.
За крема намачкваме ягодите и ги претриваме през цедка, за да се отдели само сока, а семките и месестата част не използваме. Към сока добавяме захарта и разбъркваме.
Разбиваме сметаната и добавяме подсладения ягодов сок. Смесваме добре и с 2/3 от този крем намазваме единия блат. Заглаждаме и поставяме отгоре другия блат. Разпределяме отгоре останалия крем и заравняваме.
Приготвяме желето, като пак намачкваме и претриваме ягодите през цедка. Добавяме захарта към получения сок. Разтваряме желатина в 1 с.л. вода, оставяме го да набъбне и го загряваме, за да се разтопи.
Добавяме желатина към ягодовия сок и разбъркваме. Прибираме сместа в хладилника за 2-3 минути и след това с нея заливаме намазаните с крем блатове. Внимателно заглаждаме и прибираме получената сметанова торта в хладилника за 20 минути.
След това нарязваме тортата на квадратчета с остър нож и украсяваме с парченца ягоди всички пастички. По желание добавяме и друга украса към нашите пастички със сметана.
Прибираме в хладилника за 4-5 часа и след това ягодовите пастички с много крем са готови за сервиране.