Начин на приготвяне
Обелете скаридите и запазете главите им.
Загрейте 3-4 с.л. зехтин в тиган на умерен огън и сложете главите, за да се запържат и отделят сока и есенцията си. Притиснете с лъжица, за да излезе повече от вътрешността им.
За да не загаря, намалете огъня, извадете остатъците от главите и налейте останалия зехтин. За по-голямо количество сос може да добавите и още от мазнината.
Добавете скилидките чесън, настъргани на фино ренде, запържете ги за много кратко и веднага сипете и смлените бадеми и щипка сол. Бъркайте, за да не стават на бучки.
Дръпнете от огъня и смесете с накълцани на ситно магданоз и копър. Препоръчително е да се използват пресни, но ако нямате, може и сушени.
Към соса от зехтин по желание може да изстискате и лимонов сок.
Заемете се със скаридите, като загреете плочата на максимална температура.
Ръснете малко зехтин и сол, така че хубаво да се покрие повърхността и да не залепват обелените морски дарове.
Запечете скаридите до лек загар от всяка страна. Термичната обработка е кратка, за да са крехки и вкусни печените скариди.
Залейте със зехтиновия сос и поднесете скаридите на плоча.
Добър апетит!