Начин на приготвяне
Особеното очарование на този хляб с чесън е в това, че неговата среда никога не се рони, еластичен е и има големи шупли под формата на дупчици. Това е в резултат на силно хидратираното тесто и самия начин на измесване и оформяне на италианската чабата.
Към италианския хляб ще прибавим и още едно допълнително очароващо качество - чесновият вкус, който не трябва да е прекалено силен, но да придаде характер на хляба.
Започнете подготовката от предния ден, като смесите 5 грама от маята със 100 мл от водата и 100 грама от брашното. Гъстата кашичка оставете в хладилник, в добре затворен съд за една нощ.
На другия ден извадете ферментиралата кашичка на стайна температура и се заемете с останалата част от приготовлението.
Пресейте рестото от брашното -200 г. в дълбока купа. Натрошете другите 5 грама мая и сипете останалата вода, предварително леко затоплена. Смесете всичко, добавете солта, пресования чесън и предварителния фермент.
Омесете средно меко, гладко и еластично тесто. Прехвърлете върху леко набрашнен плот и с помоща на шпатули за тесто доомесете. При нужда си поръсвайте още брашно, защото ще лепне, но в никакъв случай не прекалявайте, за да не става твърдо. Казахме, че идеята е да имаме силно хидратирано тесто и макар да е трудно за измесване и да изисква повече време, докато стане еластично, заради тази ароматна чабата си заслужава усилието.
Намазнете купата и върнете тестото в нея. Покрийте с кърпа и оставете да втаса за 1 час, след това прихванете от всеки край, издърпвайте и сгъвайте навътре. Отново оставете да почине 30 минути и повторете още веднъж до 2 пъти процеса.
При последното сгъване извадете тестото с намазнени ръце, без да притискате. Сложете в тава покрита с хартия за печене като по- неравната страна от сгъвките остане отдолу. Напръскайте с чесновия спрей, поръсете с брашно и изчакайте отново да втаса за около 1 час. Формата на хляба е продълговата, но при бухването може да се закръгли леко, това не е проблем.
Загрейте фурната до 220 градуса без вентилатор.
Преди да пъхнете тавата с домашния хляб напръскайте стените и дъното и с вода, за да се генерира пара и получим хубава коричка.
Печете до златисто около 35 минути, като по средата на това време намалите фурната до 200 градуса.
Чесновата чабата е готова, когато при почувкване по кората издава звук като на кухо.
Охладете върху решетка и поднесете този разкошен ароматен хляб.
Добър апетит!