Чеснова чабата

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Новак
8592k16k1k
Чеснова чабата
Снимка: Yordanka Kovacheva
2 / 7
27/05/2020
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
25 мин.
Готвене
35 мин.
Общо
60 мин.
Порции
6
"Чеснова чабата, която може да хапнете с каквото ви се прииска - ще бъде много вкусно"

Необходими Продукти

  • брашно - 300 г + за поръсване и доизмесване
  • мая - 10 г жива
  • вода - 210 мл
  • чесън - 1 скилидка, пресована
  • чеснов спрей - 3 впръсквания
  • сол - 1 ч.л.
  • зехтин - за намазняване на купата и ръцете
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Особеното очарование на този хляб с чесън е в това, че неговата среда никога не се рони, еластичен е и има големи шупли под формата на дупчици. Това е в резултат на силно хидратираното тесто и самия начин на измесване и оформяне на италианската чабата.

Към италианския хляб ще прибавим и още едно допълнително очароващо качество - чесновият вкус, който не трябва да е прекалено силен, но да придаде характер на хляба.

Започнете подготовката от предния ден, като смесите 5 грама от маята със 100 мл от водата и 100 грама от брашното. Гъстата кашичка оставете в хладилник, в добре затворен съд за една нощ.

На другия ден извадете ферментиралата кашичка на стайна температура и се заемете с останалата част от приготовлението.

Пресейте рестото от брашното -200 г. в дълбока купа. Натрошете другите 5 грама мая и сипете останалата вода, предварително леко затоплена. Смесете всичко, добавете солта, пресования чесън и предварителния фермент.

Омесете средно меко, гладко и еластично тесто. Прехвърлете върху леко набрашнен плот и с помоща на шпатули за тесто доомесете. При нужда си поръсвайте още брашно, защото ще лепне, но в никакъв случай не прекалявайте, за да не става твърдо. Казахме, че идеята е да имаме силно хидратирано тесто и макар да е трудно за измесване и да изисква повече време, докато стане еластично, заради тази ароматна чабата си заслужава усилието.

Намазнете купата и върнете тестото в нея. Покрийте с кърпа и оставете да втаса за 1 час, след това прихванете от всеки край, издърпвайте и сгъвайте навътре. Отново оставете да почине 30 минути и повторете още веднъж до 2 пъти процеса.

При последното сгъване извадете тестото с намазнени ръце, без да притискате. Сложете в тава покрита с хартия за печене като по- неравната страна от сгъвките остане отдолу. Напръскайте с чесновия спрей, поръсете с брашно и изчакайте отново да втаса за около 1 час. Формата на хляба е продълговата, но при бухването може да се закръгли леко, това не е проблем.

Загрейте фурната до 220 градуса без вентилатор.

Преди да пъхнете тавата с домашния хляб напръскайте стените и дъното и с вода, за да се генерира пара и получим хубава коричка.

Печете до златисто около 35 минути, като по средата на това време намалите фурната до 200 градуса.

Чесновата чабата е готова, когато при почувкване по кората издава звук като на кухо.

Охладете върху решетка и поднесете този разкошен ароматен хляб.

Добър апетит!

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: