Начин на приготвяне
За хрупкавото мезе подбираме по-едрите връхчета на растението.
Заливаме ги със студена вода и ги оставяме за час.
Власинките по растението задържат праха и е добре да бъдат предварително накиснати.
Изплакваме я през две-три води, като за целта използваме ръкавици.
Поставяме я в гевгир да се отцеди от водата добре. Най-добре е да я оставим от вечерта.
Перфектната панировка трябва да е със свежа и лека текстура.
В каната на пасатора разбиваме на пяна яйцата, които овкусяваме със сол и щипка черен пипер.
Прибавяме последователно бирата, която задължително трябва да е студена, и двата вида брашно.
За да получим добра панировка със светъл цвят и хрупкава текстура, е добре тя да престои за едно денонощие в хладилник.
Аз смесвам съставките и разбивам сместа с пасатор, като не остава неразтворено брашно.
Панировката е пухкава, с консистенция на гъсто кексово тесто.
Потапяме всяко стръкче в сместа, а после овалваме в царевичното брашно.
Подреждаме панираната коприва върху хартия за печене, която е поръсена с малко растителна мазнина.
Преди да поставим копривата във фурната, трябва да се уверим, че температурата е висока.
Печем на 220 градуса, до приятен загар.
Божествено хрупкаво и вкусно мезе за бира.
Гарнирайте панирана коприва на фурна с млечно-чеснов сос и лимонов сок.