Начин на приготвяне
Патицата изисква по-голямо чистене, заради малките перушинки. Най-лесно се премахват, като цялата патица се опърли с горелка. След това се измива много хубаво. Посолява се и се намазва с кравето масло. Натрива се с черния и червения пипер, и се поставя в тава с незалепващо покритие.
В тавата се налива 1 ч. ч. вода и се завива плътно с алуминиево фолио.
Патицата се пече в предварително загряла фурна на 170 градуса 2 часа и 30 минути.
Фолиото внимателно се премахва и ако е необходимо, патицата се запича още малко до хубав загар.
Патицата се изважда от тавата и се поставя в голяма сервизна чиния.
Картофите се обелват и нарязват на гредички. Измиват се в няколко води и се поставят в тавата, където е печена патицата. Разбъркват се хубаво, така че всяко картофче да бъде омазнено. Пекат се до готовност.
Готовите печени картофи се изваждат от тавата и се слагат около вкусната печена патица.
Сочна и апетитна печена патица на фурна с картофи.
Приятен апетит!